Naujienos

Lapkričio 8-oji – Europos sveikos mitybos diena

2020 11 06

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad lapkričio 8-oji – Europos sveikos mitybos diena, kai Europos šalyse visuomenė skatinama sveikai maitintis, žmonės raginami atkreipti dėmesį į sveikatai palankaus maitinimosi (SPM) svarbą.
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad mityba daro reikšmingą įtaką sveikatai, lėtinių neinfekcinių ligų plitimui. Labai svarbu, kad žmonės, rinkdamiesi maistą, atkreiptų dėmesį ne tik į asortimento įvairovę, bet ir į patį maisto produktą ir į jo naudą sveikatai.
Pagal Lietuvoje ir Europos Sąjungoje galiojančius teisės aktus į rinką tiekiamas maistas privalo būti saugus ir nekelti rizikos vartotojų sveikatai.
Bet pats sveikiausias yra SPM, užaugintas be sintetinių cheminių medžiagų ir iš jo pagaminti sveikatai palankūs tausojantys patiekalai, kuriuose ne tik angliavandeniai, baltymai, riebalai, bet gausu kitų vertingų maistinių medžiagų: vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų, omega-3 riebalų r., mažai cukraus, druskos, nėra kancerogeninių ir sintetinių cheminių medžiagų.
Šiandien maisto pasiūla didžiulė. Naujosios maisto gamybos technologijos leidžia išplėsti maisto produktų asortimentą, nors tai ne visada tiesiogiai susiję su gera maisto biologine verte ir nauda sveikatai.
Todėl svarbu, kad pats žmogus žinotų atskirų maisto produktų naudą sveikatai, bei suprastų ir įsisąmonintų, kad sveikata yra vertybė, kurią reikia visais įmanomais būdais išsaugoti ir stiprinti.

Daugiau patarimų rasite  Sveikos ir tvarios mitybos rekomendacijose

Visuomenės sveikatos specialistė Joana Marozienė